Ben jij de blokkade in jouw business?

Ondernemen

Mijn …. is écht mijn baby!. Hoe vaak hebben we deze zin niet al gehoord? Het kan op alles slaan; een liefdevol huisdier, een nieuwe hobby en vaak ook een eigen onderneming.

Waarom vergelijken we deze dingen met het hebben van een kind? Waarschijnlijk omdat ze vaak hetzelfde van ons vragen om tot bloei te komen. Tijd, geld, liefde en bovenal veel zorg en aandacht. 

Want als jij jouw eigen bedrijf evenveel tijd, geld, liefde, zorg en aandacht zou geven als een (fictieve) pasgeboren baby. Dan zou je binnen no-time een booming business moeten hebben, toch? Of heeft dat simpelweg te maken met het feit dat ‘alles wat je aandacht geeft groeit’ en staat ‘bemoederen’ daar compleet buiten? 

Neem bijvoorbeeld deze type moeders, die herken je vast ook in kersverse business owners:

 • Curling moeder/business owner
  Alles willen ‘schoonvegen’ voor de perfecte weg naar succes. Optimaal voorbereid zijn op elke mogelijke situatie. Vooral heel druk bezig zijn met randzaken en perfectie nastreven in de details, maar als je naar een concreet plan vraagt …(insert krekelgeluiden).

 • ‘Mijn-kind/bedrijf-is-de-beste’ moeder/business owner
  Moeite met (vul hier elk mogelijk probleem in) daar hebben zij nou nóóit last van. Nee alles gaat perfect, echt waar hoor. Geld stroomt binnen, alleen maar lieve klanten en ze hebben altijd bergen aan ideeën. Een creatieve dip? Wat is dat?

 • Nonchalante ‘ik-zie-wel’ moeder/business owner
  Een sales funnel? Aagh dat komt wel, ze zijn nu toch nog bezig met deze klanten? Eerst even zien hoe dat loopt. Een content kalender maken? Niet op de zaken vooruit lopen hoor, morgen is er weer een dag.

 • Meeloop moeder/business owner
  Bij elke hype staat zij vooraan. Ze kennen alle TikTok dansjes en doen mee aan elke Instagram challenge. Hun zichtbaarheid is jaloersmakend, hoe doen ze dat toch? Totdat je beter gaat kijken en ziet dat de inhoud van de content niet authentiek is maar vooral copy-paste van andere ondernemers

Waarschijnlijk heb je al een aantal keer gelachen, omdat deze omschrijvingen perfect passen bij bepaalde ondernemers die je kent. En dat is oké, je kunt niet 24/7 uniek en on-top-of-your-game zijn Ondernemers zijn ook maar mensen and let’s be honest een bedrijf runnen kent nogal wat uitdagingen. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat een bedrijf laten groeien anders is dan een baby grootbrengen. Bij het grootbrengen van een baby ligt de focus namelijk vooral op de baby en bij laten groeien van een bedrijf ligt de focus meer op jezelf en waar jij naartoe wilt. 

De gemeenschappelijke factor in het verhaal is aandacht. Zolang jij je aandacht op de juiste plek inzet dan kom je vanzelf vooruit. Probeer het bemoederen van je bedrijf daarom wat meer los te laten en focus je meer op jezelf en wat jij nodig hebt op dat moment. En dat mag van alles zijn; een concurrentieanalyse op Instagram, zelfontwikkeling door het lezen van een goed boek, content creatie voor je website of selfcare door lekker te genieten van een ontspanningsmassage. Zorg ervoor dat je dat extra beetje aandacht aan jezelf gaat besteden, want daar ga je absoluut de vruchten van plukken!

Deel