Help! Ik ben niet perfect, maar wel een perfectionist

Ondernemen

Wist je dat het aantal perfectionisten, vooral onder jongeren, de laatste jaren enorm is gestegen? That’s actually no surprise, want perfectionisme heeft voor een groot deel te maken met sociale vergelijking. En wat is een betere sociale vergelijking simulator dan sociale media, die de laatste jaren sky high zijn gegaan. Je perfectionisme loslaten is verdomd moeilijk als je elke keer dat je door je Instagram feed scrolt allerlei mindblowing projects tegenkomt. Als je nog geen perfectionist was dan word je die daar wel van!

Door al dat vergelijken lijken jouw life goals soms ineens veel minder indrukwekkend. But that’s not true babe. You do you! Inmiddels weten gelukkig veel mensen dat sociale media een gouden randje heeft en soms niet eens in de buurt komt van de werkelijkheid. Maar hoe leer je dan toch dat stukje perfectionisme loslaten? 

Het gekke is dat perfectionisten heel goed doorhebben wat er gebeurd en waarom ze zich zo gedragen, maar ze kunnen zich simpelweg niet beheersen. Als een perfectionist een nieuw doel voor ogen heeft gekregen, waardoor ze toch nog nét een stukje beter kunnen worden, krijgen ze voor hun gevoel een stukje controle terug. En wanneer ze dat gevoel van controle weer te pakken hebt, zakt hun stresslevel weer omlaag. Daardoor krijgen ze vaak zo’n enorme confidence boost, dat ze denken: wow, this is amazing, let’s do it again and see if I can go even further!

Terwijl leren omgaan met perfectionisme of zelf perfectionisme loslaten, op de langere termijn veel beter is. The truth is, je kunt nu eenmaal niet altijd alles onder controle houden. Leren loslaten en je realiseren dat de wereld niet vergaat geeft je uiteindelijk veel meer rust. Because then it is you who is back in control!

Easier said than done? Probeer dan dit eens uit de volgende keer dat je een perfectionisme attack krijgt: 

 1. Take a breather
  Adem in. Adem uit. Kom even tot jezelf. And remember who you are: a bad ass business boss!
 2. Become aware of the problem
  Waar ben je precies bang voor en waarom? Maak het inzichtelijk voor jezelf en bovendien lucht het op om dingen van je af te schrijven. 
 1. Really tho?
  Is deze angst realistisch of heb je hem enorm opgeblazen in je hoofd en kun je stiekem wel twee toontjes lager zingen?
 2. Lower your own standards
  Als je zo angstig raakt van het idee om je goals niet te bereiken, kun je die goals dan misschien is stukjes hakken? Maak er snackable content van en neem telkens een klein hapje in plaats van meteen een hele mond vol.
 3. Celebrate your wins
  Hoe klein ze ook mogen zijn. You did it babe! Be proud when you should be! Grijp het moment voordat het zomaar voorbij gaat en kies iets uit waar jij gelukkig van wordt; trakteer jezelf op sushi of die leuke schoenen die je al zo lang op het oog hebt. Treat yourself!

Onthoud: je bent een niet perfecte perfectionist en dat maak jou juist prachtig! Ook perfectionisme beheersen hoef je niet in een keer onder de knie te hebben (we horen het je denken jij perfectionistische tijger). Gewoon rustig blijven oefenen en je zult zien dat het stapje voor stapje vanzelf vooruit gaat. En tijdens een moment of weakness denk je gewoon aan deze quote:

I am a recovering perfectionist and an aspiring “good-enoughist” – Brene Brown

Because you are good enough, just the way you are!

Deel