Je bent gek, een bedrijf oprichten tijdens je studie

Persoonlijk

Ik kom niet uit een ondernemersfamilie en heb nooit de ambitie gehad om fotograaf, laat staan om een ondernemer te worden. En toch zit ik hier dan. 7 jaar later heb ik een goedlopend bedrijf, bouw ik aan een team en werk ik met de meest fantastische klanten.

Maar hoe kom ik er in hemelsnaam bij om een eigen bedrijf te starten midden in mijn studie? Nou heel simpel, ik kreeg de kans vanuit school.

Rewind naar 2011. Als mini-me kwam ik aan bij het Sint-Lucas, de school voor het leren van een creatief vak. Tekenen was echt mijn ding op de middelbare dus stelde de leraar deze school voor. Ik had geen idee, nam een kijkje en was verkocht. Deze school was een echte eye-opener, want waar iedereen op de middelbare er hetzelfde bij liep, zag iedereen er hier compleet anders uit. Ik vond het fantastisch, iedereen had zijn/ haar eigen identiteit en dat kon ik zo waarderen.

Zoals bij praktisch elke opleiding had je bij het SintLucas een propedeuse jaar, waarin je elke vak kreeg wat op de school gegeven werd. Om er op deze manier achter te komen waar je hart lag en vanuit welke richting je verder wilde afstuderen.

Little sidenote, ik vond fotografie echt verschrikkelijk! Ik hoor het mijzelf ook nog zeggen tijdens de lessen. Onze leraar fotografie had maar oog voor een select groepje, de leerlingen die fotografie al onder de knie hadden. Dat werden uiteindelijk ook zijn oogappeltjes (I hold no grudge) Zoals je misschien wel kunt voorspellen ging alle aandacht naar hen. De rest van de klas moest het maar uitzoeken. En zo kreeg ik een hekel aan fotografie.

Maar wat heeft mij dan toch doen besluiten om fotograaf te worden en er een bedrijf mee op te richten?

De passie die een paar van mijn klasgenoten hadden voor het vak trokken mij heel erg. Als je heel je hart kunt storten op fotografie moet er toch iets zijn wat het zo speciaal maakt? Na enkele keren met ze te hebben meegelopen en te starten bij de basis vond ik fotografie voor het eerst fantastisch, want nu lukte het in één keer! Door te blijven oefenen, kreeg ik er feeling voor en ben ik verder op onderzoek uit gegaan.

Na een tijdje kreeg ik zelfs de eerste aanvragen en toen dacht ik hey, hier kan ik misschien wel iets mee.

Toen school de mogelijkheid gaf om je aan te melden voor de richting fotografie zei mijn instinct, wat moet je daarmee? Het lukt nu ook prima zelf en daarnaast is fotografie echt een doodgaand beroep. Wie laat er nu nog foto’s maken?

(ik was zo naïef, haha)

Ik besloot de richting grafische vormgeving te blijven vervolgen en daarin af te studeren, fotografie kon ik altijd nog oppakken en op deze manier zou ik altijd een papiertje achter de hand hebben.

Het was mij ook altijd geleerd om voor het veilige pad te kiezen, daarna zou ik altijd nog kunnen besluiten om af te wijken. Ik vind het zo bizar hoe anders mijn mindset nu is. Ik denk in alles in de tegenovergestelde richting. Eerst het onveilige pad en daarna kan ik altijd nog de keus maken om voor veiligheid te kiezen. BUT NOT NOW…..

Na een half jaar stage te hebben gelopen bij een grafisch bureau kreeg ik een mail in mijn inbox. Jij krijgt de mogelijkheid om in de richting HBO, werknemer of ondernemer af te studeren. Iedereen zou op hetzelfde niveau staan aan het eind van je studie, maar het laatste half jaar werden wij voorbereid voor werken, studeren of een eigen bedrijf runnen na de afronding van onze studie.

Als ik toch op hetzelfde niveau zou eindigen als de rest van mijn jaar, waarom zou ik dan niet de kans grijpen en voor richting ondernemen gaan? SO I DID….. I FREAKING DID IT en nog altijd blij met deze beslissing.

Het laatste jaar van mijn opleiding bestond uit het klaargestoomd worden om je eigen bedrijf te starten, jezelf in te schrijven bij de kvk en klanten te werven.

The rest is history en om eerlijk te zijn, ik zou ook allemaal niet meer weten wat er zich nu precies in de afgelopen 7 jaar heeft afgespeeld. Halleluja, 7 jaar alweer. Dat is zeker een mijlpaal.

Wil je mijn ondernemersreis volgen en wil jij vol zelfvertrouwen op de voorgrond treden als leider in jouw branche ? Volg mij op @bystudiophylicia

Deel